Caramida sau BCA, ce aleg in constructia unei case?

Caramida sau BCA, ce aleg in constructia unei case?

In procesul de constructie al unei case, una dintre deciziile importante este alegerea materialelor de constructie. Printre optiunile frecvente in construirea zidariei unei case se numara caramida si BCA-ul (blocurile de beton celular autoclavizat).

Fiecare material vine cu avantaje si dezavantaje, iar in acest articol vom face o analiza detaliata luand in calcul costul, datele tehnice, eficienta energetica, durabilitatea si parerea clientilor. Nu uitati, decizia finala intre a alege caramida sau BCA pentru constructia unei case depinde de nevoile specifice ale proiectului si de preferintele dumneavoastra.

Casa construita din caramida are un cost cu aprox. 10% mai mare decat daca ai alege oricare alt material pentru zidarie. Chiar daca pretul pe bucata la caramida este mai mic, alegerea de a construi cu caramida vine la pachet cu costuri suplimentare datorita timpului mai mare de executie, a manoperei intensive si a costului mai ridicat cu structura de rezistenta. Din cauza greutatii mai ridicate a caramizilor, o constructie din caramida necesita o structura de rezistanta mai solida, lucru ce implica costuri mai mari de constructie.

Blocurile de BCA pot fi mai scumpe decat caramida, dar costul total al unei constructii din BCA va fi mai mic datorita timpului mai mic de executie si a cantitatii de mortar mai mici (necesita un pat subtire de mortar). Pe termen lung, BCA-ul aduce economii datorita eficientei energetice mai ridicate.

Caramida sau BCA - Date tehnice

Caramida sau BCA: Date tehnice

Caramida este un material traditional utilizat in constructii ce se remarca prin:

 • Rezistenta mare la foc – Caramizile rezista la temperaturi de pana la 1000 grd Celsius, fiind ideale in situatii de incendiu;
 • Izolare fonica si termica – Caramida ofera o izolatie fonica eficienta si termica satisfacatoare, contribuind la confortul din interior;
 • Durata de viata ridicata – Constructiile realizate din caramida au o durata de viata de pana la 100 ani;
 • “Peretii din caramida respira” – Peretii din caramida permit aerisirea si previn acumularea de umezeala, contribuind la un mediu sanatos in interior;
 • Usurinta in intretinere – Necesita costuri reduse de intretinere;
 • Aspect estetic – Aspectul traditional si textura naturala a caramizilor adauga un farmec deosebit cladirilor, facand caramida o optiune populara in constructiile care isi doresc un caracter autentic.

BCA-ul este o alternativa moderna folosita in constructii care are urmatoarele beneficii:

 • Izolare termica superioara – Structura poroasa a BCA-ului contribuie la o izolatie termica superioara, reducand consumul de energie;
 • Rezistenta la igrasie si mucegai – Constructiile din BCA rezista la igrasie si mucegai;
 • Rezistenta structurala – BCA-ul rezista la intindere, incovoiere si compresiune;
 • Rezistenta la foc – Blocurile din BCA rezista la temperaturi ridicate pentru o perioada extinsa de timp fara a elimiza gaze toxice sau fum;
 • Durata mai mica de executie – Constructiile din BCA pot fi finalizate mai rapid comparativ cu cele din caramida;
 • Aspect modern – BCA aduce o nota moderna, cu o suprafata uniforma si un aspect mai minimalist. Acest lucru ii poate atrage pe cei care prefera estetica contemporana in constructii.

Cu toate acestea, este esential sa se ia in calcul greutatea caramizii, care poate influenta structura de baza a cladirii. Caramizile au o greutate mai mare, un metru cub de caramida poate cantari cu aprox. 25% mai mult decat un metru cub de BCA.

Totodata, caramizile pot fi dificil de taiat sau daramat in comparatie cu BCA-ul care se demoleaza usor, facilitand reciclarea sau refolosirea.

Blocurile de BCA necesita conditii speciale de temperatura si umiditate pentru a asigura o constructie de calitate superioara, in timp ce caramida este mai flexibila si rezistenta la intemperii.

Pentru o rezistenta optima, constructiile din BCA pot necesita stalpi de beton suplimentari in timp ce caramida ofera o rezistenta remarcabila, fiind capabila sa reziste la presiuni si conditii extreme.

Caramida – Avantaje si dezavantaje

Avantaje:

 1. Izolare fonica superioara
 2. Izolare termica satisfacatoare
 3. Durata de viata ridicata
 4. Rezistenta superioara la foc
 5. Permite schimburile cu exteriorul
 6. Aspect traditional
 7. Costuri reduse de intretinere
 8. Rezistenta la intemperii

Dezavantaje:

 1. Cost de construire mai mare
 2. Greutate ridicata
 3. Timp mai mare de executie
 4. Izolatie termica mai redusa
 5. Flexibilitate redusa (taiere/daramare)

BCA – Avantaje si dezavantaje

Avantaje:

 1. Izolare termica superioara
 2. Rezistenta structurala
 3. Rezistenta la igrasie si mucegai
 4. Costuri de construire mai mici
 5. Greutate redusa
 6. Timp mai mic de executie
 7. Aspect modern
 8. Reutilizare si reciclare

Dezavantaje:

 1. Necesita stalpi de beton aditionali
 2. Potential de penetrare al apei
 3. Necesita conditii speciale (temperatura si umiditate)

Concluzie, casa din caramida sau BCA?

In lumea constructiilor, nu exista o solutie universala sau o varianta mai buna decat cealalta. Este crucial sa se analizeze specificatiile fiecarui proiect si sa se evalueze avantajele si dezavantajele fiecarui material, luand in considerare atat aspectele tehnice, cat si preferintele estetice ale celor implicati in proiect. Alegerea corecta poate determina nu doar rezistenta structurii, ci si eficienta energetica si costurile pe termen lung.

Alegerea constructiei unei case dintre caramida si BCA depinde in mare masura de necesitatile specifice ale proiectului. Cei care apreciaza traditia si durabilitatea pot opta pentru caramida, in timp ce persoanele care cauta eficienta energetica si constructie rapida pot opta pentru BCA.

Important este sa se ia in considerare atat aspectele tehnice, cat si avantajele si dezavantajele celor doua materiale pentru a se lua o decizie corecta si informata.

Sursa: freepik.com

S-ar putea sa te intereseze si...